trešdiena, 2012. gada 30. maijs

Ūdens

   Kā jau parasti pie visa vainīgs inets un viņa plaši pieejamā informācija. Protams, tur daudz tā kam nav jēgas vai galīgie ūdeņi, bet ir ūdeņi un info par to, kas liek aizdomāties un pabrīnīties.
   Lūk, piemēram bildīte ko ir izveidojusi ASV Ģeoloģiskais dienests, kas apgalvo, ka te ir izveidota attiecība starp ūdens daudzums uz Zemes, salīdzinot ar cieto vielu no kā sastāv mūsu planēta.




   Zilam bumbulim kā var redzēt relatīvi neliela platība, kas apvieno visu ūdeni, kas atrodas uz zemeslodes. Attiecībā uz salīdzinoši mazo izmēru jomā, tās diametrs ir aptuveni 1385 kilometrus (860 jūdzes), un to summu - aptuveni 1386000000 kubik kilometriem (332.5 miljons jūdzes). Šajā apjomā ietilpst visi ūdeņi no okeāniem, jūrām, ledus cepures, ezeri, upes, pazemes ūdeņi, atmosfērā ūdens un pat ūdens, kas ir visos dzīvos organismos uz Zemes.
   Interesants moments : jebkurā laikā atmosfērā atrodas ūdens tvaika veidā 12.9 tūkstoši kubikmetru kilometru ūdens. Ja viss tas ūdens vienā laikā kā lietus nolītu, visa zeme būtu noklāta ar ūdeni,apmēram 2,5 centimetru biezumā.
   Lielākais daudzums svaigā ūdens uz Zemes - nav upēs un ezeros, tas ir gruntsūdeņi, kas atrodas dziļumā līdz 1 kilometram, kopā gruntsūdeņos ir aptuveni 8,4 miljoni kubikmetru kilometru. Bet lielākā no svaiga ūdens uz Zemes ir ledus loksnes un ledāji, galvenokārt Grenlandē un polārajos apgabalos. Ledusūdens tilpums ir aptuveni 2.290.000 kubikmetru kilometru. Otrajā attēlā parādīta attiecība starp sālsūdeni un saldūdeni uz Zemes.




Vai nav iespaidīgi cik maz uz mūsu planētas ūdens it sevišķi dzeramā....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru