pirmdiena, 2012. gada 5. novembris

Ceļojums pa Igauniju - 1600 km garumā - ceturtā diena Narva.

   Kā parasti pienāca nākošās dienas rīts, brokastis, pakojamies un laižam uz Narvu. Zīmi nepaspēju piefiksēt, bet ik pa laikam uz šosejas ir tādi kubiņi  pēc zīmes sapratu ka šajos posmos jāsaglabā distance, kubiņi ir ik pēc pāris metriem....
    Pa ceļam nu nevarējām neapmeklēt nešaubīgi ievērojamākā vieta bija Ontika dolomīta krauja - gandrīz 20 km gara nepārtrauktas dolomīt-akmens nogāze jūras krastā. Klints lielākais augstums ir 56 m un no tās paveras apbrīnojami skati uz Somu jūras līci.



    Valastē no klints gāžas Igaunijas augstākais ūdenskritums. 



 Tā ērtākai apbrīnošanai ir uzbūvēts skatu platforma, uz kuras stāvot ir iespējams gūt ieskatu arī 470-570 milj. gadu vecajās gleznainajās pārakmeņošanās kārtās. Dolomīt-akmens ir Igaunijas nacionālais akmens un Ontika dolomīta krauja ir UNESCO pasaules mantojuma saraksta kandidāte.
  Bet dotā brīdī eja uz platformu ir slēgta :(.


 Papriecājāmies un devāmies tālāk, re ku vienam saimniekam ir ūdens sūknis ar vēja palīdzību.
 Garām braucot bijām iebraukuši Sillamae, kas ar savām Staļina laika mājām ir savdabīgs padomju lielrūpniecības mantojums Igaunijā. Ļoti atgādina "Kara pilsētiņu" Liepājā. Bez tam šī vieta slavena ar to ka šeit tajos laikos bija darbība ar urānu, bet tas lai paliek vēsturē.... Bet nebildēju tās vienādās Staļina laika ēkas, kaut gan ir viņās savs skaistums...., bet atpūtāmies uz tiltiņa un pabarojām pīļu bariņu.


    Neliels pārbrauciens un iebraucam Narva, kas ir par Baltijas jūras baroka pērli sauktā pilsēta, ko Padomju savienības aviācija 1944. gadā gandrīz pilnīgi iznīcināja.

 Robežpunkts no Igaunijas puses ar Krieviju.
   Gadsimtiem par austrumu un rietumu civilizācijas robežu uzskatītās Narvas upes krastā paceļas varens Hermanni cietoksnis, pašreiz muzejs, kas skatās acīs pretējā krastā esošajam Ivangorodas cietoksnim.
Kreisā pusē Igauņu cietoksnis pa vidu upe ar robežas tiltu un labās puses Ivangoroda cietoksnis. Narvā ir astoņi bastioni un brīnišķīga, Zviedru laikā celta, Piecstāvu pils upes krastā ar savu monētu kaltuvi, kur arī tagad jūsu klātbūtnē tiek kaltas monētas.






 Skats no Igaunijas krasta uz Krievijas cietoksni.







 Bruņinieka tērps, ja nezinātu ka tajos laikos cilvēki bija mazāka auguma tad priekšstats ka tad karoja liliputi.






 Skats no pils skat-torņa uz robeža tiltu.
 Krievijas pils no augšas.
 Pils laukums.



 Tālumā var redzēt auto rinda uz ielas , kas gaida savu rindu pie Krievijas robežas uz Igauniju.
 Pils tuneļi.
 Pilsētas senās ēkas.


 Piemineklis Zviedru lauva.
 Šis piemineklis atzīmēja Kārļa XII  panākumus Narvā 1700.gadā, kad Lielā Ziemeļu kara laikā  tika iznīcināti Narvu ielenkušie Krievijas spēki. Šis piemineklis bija Zviedrijas Karalistes dāvana Narvas pilsētai. Lauvas piemineklis tika izveidots pēc Stokholmas Karaļa pils priekšā esošās lauvas pieminekļa kopijas. Piemineklis tika iznīcināts Otrā pasaules kara laikā. Piemineklis "Zviedrijas lauva" tika atjaunots 2000. gadā sakarā ar cīņas 300. gadadienu. No pieminekļa paveras, tā sauktais, 5 kronu skats jeb skats uz divām pilīm, kas bija attēlotas uz Igaunijas 5 kronu naudas zīmes aizmugures. Uz pieminekļa esošie burti MDCC apzīmē 1700. gadu un teikums "Svesia memor"  nozīmē "Zviedrija atceras".





 Mūsu mazā un komfortablā viesnīciņa.

 Mūsu viesnīcas stāvlaukuma sargs. 

Vakarā apmeklējām veikalu, kas saukts bastiona vārdā un arī pēc formas.

 Re kāds te aparāts stāv, ņem pretī plastmasa un stikla alus pudeles, skārdu bundžas no dzērieniem un par to izdod čeku, kuru var vai nu info centrā apmainīt pret skaidro naudu vai veikalā iepērkoties izmantot nopelnīto summu apmaksai.
Pēc pastaigas dodamies uz atpūtu uz viesnīcu un rīt dodamies tālāk.

turpinājums sekos.....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru