svētdiena, 2012. gada 10. jūnijs

Mazo bērnu superspējas.

   Mazuļi parasti izskatās pilnīgi bezpalīdzīgi, taču patiesībā viņi ir spējīgi pārsteidzošām lietām. Lūk dažas spējas ko spēj mazuļi līdz 3 gadiņiem.


  • Ūdens instinkts.


   Piedzimšanas brīdī, cilvēks saņem virkni instinktu, kas strādā labi, kamēr smadzenes nav pietiekami attīstījušās, lai pārņemtu vadību pār izdzīvošanu. Viens no šiem instinkts ir "nirēju reflekss", kas ir atrodams arī roņiem un citiem dzīvniekiem, kas dzīvo ūdenī. Lūk, kā tas darbojas: ja  zīdaini, kas jaunāks par sešiem mēnešiem, iegremdēt ūdenī, viņš refleksīvi aizturēs savu elpu. Tajā pašā laikā, sirds muskuļa biežums būs palēnināts, palīdzot saglabāt skābekli un asinis sāk cirkulēt galvenokārt starp svarīgākajiem orgāniem: sirds un smadzenes. Šis reflekss palīdz bērnam palikt zem ūdens daudz ilgāku laiku nekā pieaudzis cilvēks, kam nav nopietnu veselības apdraudējumu.

  • Izglītošanās


   Bērni mācās apbrīnojami ātri, jo katra jauna pieredze, ko viņi piedzīvo, radot spēcīgas saiknes starp neironiem smadzenēs. Ar laiku, kad bērnam paliks 3 gadi, šo saikņu summa būs vienāda ar apmēram 1000 triljoniem vairāk, kas ir divas reizes vairāk nekā pieaugušajiem. Jo apmēram no 11 gadiem smadzenes sāk atbrīvoties no papildus savienojumiem, un mācīšanās spējas samazinās.

  • Ritma izjūta


   Visi bērni piedzimst ar iedzimto ritma izjūtu. Tas tika pierādīts 2009.gadā, izmantojot eksperimentu: 2 un 3 dienu vecumā bērni klausoties bungu ritmu ar pievienotiem pie galvas elektrodu sensoriem. Gadījumos, kad pētnieki speciāli novirzīja bungu sitienus no ritma, zīdaiņu smadzenes liecināja ka viņi jau gaidīja bungas sitienu tai brīdī, kad viņam bija jābūt patiesi, bet ne tad kad tas tiešām izklausījās. Zinātnieki uzskata, ka ritma izjūta palīdz bērniem atpazīt savu vecāku intonāciju runā un tādējādi uztvert jēgu nesaprotot vārdus. Kā arī ar tādu palīdzību bērni spēj atšķirt savu dzimto valodu no jebkuras citas.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru