pirmdiena, 2012. gada 7. maijs

Baltās smiltis.

   Pasaulē lielākais tuksnesis, kas sastāv no ģipša un baltām smiltīm atrodas netālu no San Andreas (New Mexico, ASV). Par savu neparasto izskatu šis tuksnesis tiek saukts par - White Sand (baltās smiltis). Apmēram 99% tuksneša augsne sastāv no ģipša. 




   Šķiet, ka ģipša tuksnesis ir neierobežots, var iet stundām un uz garizonta redzams tikai ģipsis. Tuksnesi šķērso lielas vilnveidīgas kāpas, kas aizņem 275kv km.Tas ir milzīgs rezervs ar ģipša izejvielu - 6 miljardu tonnu!

   Tomēr ņemt ģipsi celtniecības darbiem nav atļauts jo tā ir unikāla vieta uz mūsu planētas. Kā izrādās uz Zemes nav daudz ģipšu tuksnešu un Baltās Smiltis ir viena no lielākām šāda tipa tuksnešiem. Valsts aizsargā tuksnesi no izlaupīšanas ar visiem viņas iemītniekiem un dabu, kaut cik viņa trūcīga te nebūtu.



   White Sand tuksnesis ir izveidojies miljoniem gadu atpakaļ, kad pastāvēja kalni no ģipša un bija atklāti gruntsūdeņu klajumi. Bet tagad tuksneša baltās smiltis mirdz saulē kā tiko uzsnidzis sniegs.






   Tūristus šeit laiž tikai pēc stingri noteikta grafika! Kā domājat KĀPĒC ? Nezinu, kaut kāds murgs , sargā no izlaupīšanas ar visu trūcīgo dzīvību tur, bet tai pat laikā tūristus laiž pēc grafika JO šeit notiek kaujas raķešu izmēģināšana, vārdu sakot POLIGONS. 



Kā arī tur atrodas raķēšu muzejs.



    Vai nav jauki paši sargājam un paši arī tur iznīcinam......

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru