sestdiena, 2012. gada 11. februāris

Alus.

 Pēc “jaukas un patīkamas” darba dienas atgriežoties mājās bija vēlme kaut ko iemalkot, bet tā kā vakar veikalā nekas neizdevās palika kaut kā vēl jautrāk. Āaa re kolēģis bija sajūsmā par viņa iecienīta dzēriena rakstu, vismaz man tā likās !!!! Tā atgriežos pie šī vakara. Bet ir tak taisnība uz šīs zemes !!!! Atradu sienas skapī pēdējo savu iecienīto leišu darināto alu – “Baltas” kvietinis alus. Pudele smuki rakstiem noformēta un pats alus nu ne galīgi kā nosaukums balts, bet ir tāds brālīgs ta ka duļķītis! 



 
   Lūk, tagad sēžu iemalkoju rakstot šodienas rakstu un iekožu kūpināta siera batoniņus nu moins atkal leiša ražojums “Nida”. 


   Nu par šādiem leiša izdarībām attiecībā pret letiņa precēm būs ar kādu dienu jāuzskribelē savas domas. Tad lai dzīvo alus un šodien veltu tēmu nu, protams, alus.


   Alus ir alkoholisks dzēriens, kuru iegūst, raudzējot cukuru ar cieti saturošu masu no miežiem un veidojot iesalu. Alu var gatavot arī no kviešiem, kukurūzas, rīsiem un citiem augiem, kaut gan visbiežāk gatavo tieši no miežiem. Tas ir pasaulē vecākais un populārākais no vājajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Alus parasti satur no 4 līdz 6% alkohola. Spirtotajiem aliem var būt arī vairāk.


   Katru gadu Vācijas pilsētā Minhenē tiek rīkots festivāls Oktoberfest, kas ir slavenākais alus festivāls pasaulē.

   Vēsturiski alu ieguva jau vismaz kopš 4000. gada p.m.ē., to pazina senie šumeri, ēģiptieši un mezopotāmieši. Izejvielu dažādības dēļ iegūtā alus garša, krāsa un konsistence var būt pilnīgi atšķirīga.
Saskaņā ar Vācijas 1516. gada tā dēvēto Reinheitsgebot (tīrības likumu) par alu drīkst saukt tikai tādu dzērienu, kas izgatavots no graudiem, apiņiem un ūdens bez jebkādām citām sastāvdaļām. Izmantotie graudi parasti ir mieži, taču dažas alus darītavas mēdz izgatavot alu no kviešiem. Dzīvais alus rūgšanas procesā pat tad, kad jau iepildīts pudelēs, ir mazliet duļķains un necaurspīdīgs, turklāt ar ļoti īsu realizācijas termiņu.
Tā kā alus galvenokārt sastāv no ūdens, tad ūdens avots un ķīmiskais sastāvs atstāj lielu iespaidu uz alus īpašībām, taču pamatā visu nosaka tieši recepte. Retās lauku sētās pēc senām tradīcijām alu brūvē vēl šodien, un šīs tradīcijas parasti manto ģimenes ietvaros, līdz ar to katrā sētā, kur alu brūvē, tas ir atšķirīgs. Par alus dabiskumu lielā mērā liecina īss derīguma termiņš. Daudzas alus šķirnes ir radušās, pielāgojoties kāda reģiona ūdens īpatnībām, taču ar īpaši tīru ūdeni, piemēram, Islandē, alus nerūgst vispār, tādēļ tiek lietots uzlējums jeb liekais ūdens no iepriekš brūvēta alus.
     Latvijā lielākās alus darītavas ir Aldaris un Cēsu alus, taču populāri ir arī mazo alus darītavu ražojumi, piemēram, Tērvetes, Užavas vai Bauskas alu.
      Un tagad, protams, panesīsies šas tas no plašā neta. No tiem laikiem, kad cilvēki sāka gatavot alu, viņi tanī atrada arvien jaunas ārstējošas īpašības. Sākot ar seno Sumeriānu cilti, ārsti izrakstīja mutes skalošanai, iekšķīgai lietošanai un zobu sāpju ārstēšanai siltu alu. Viduslaikos alu nozīmēja nierakmeņu izdzīšanai un fiziska un garīga enerģijas zuduma ārstēšanai. Alu lietoja arī nogurušu kāju ārstēšanai pēc garām pastaigām. 16. gadsimtā slavenais Paracels ārstēja aknu slimības ar alu, kas iegūts no papardēm, bet elpceļu saslimšanas ar alu, kas iegūts no Salvijas. Viduslaikos alu izmantoja kosmētiskajās procedūrās kā masku sejas ādas atjaunošanai.
   Vācu pirmatklājējs holēras patogēniem profesors Kohs pilnībā atbalstīja savus čehu kolēģus – profesoru Glavu un Tomaeru, kuri alū atrada zāles pret holēru. Holēras baciļi alū iet bojā pāris stundu laikā un slimība neizplatās. Postošā holēras epidēmija Eiropā reti skāra viduslaiku alus darītavu darbiniekus.
   Tas var likties izdomāts fakts, ka 18 gadsimtā un 19 gadsimta sākumā lielāko daļu zāļu slimnīcās dzēra tikai kopā ar alu. Pēterburgas slimnīcas līdz 19 gadsimta vidum slimniekiem deva alu, kas tika uzskatīts kā tonizējošs, dezinficējošs un spēkus atjaunojošs dzēriens.
   Minhenes institūts zinātniski pierādīja, ka viens litrs nefiltrēta alus ir desmit reizes vērtīgāks, nekā viens litrs piena.
   Austriešu aldari lepojas ar to, ka viņu ražoto alu bērnībā dzēra viens zēns. Zēns bērnībā ļoti slimoja. Viņam tika rekomendēts piena vietā dzert alu. Nu puisis ir izaudzis stiprs. Kas viņš tāds ir? Arnolds Švarcnēgers.


   Skandināvijā alus ir oficiāli atļauts antidepresants.
  Vācijā cieņā ir svaigs, nefiltrēts, duļķains alus. Kurš šo alu dzer, tam acīs nekad nemetas miežgraudi, uzlabojas ādas stāvoklis, jo šajā alū ir daudz B grupas vitamīnu.  Šo alu īpaši rekomendē sievietēm. Šo alu tirgo speciālas formas pudelēs – šaurāka apakšā un paplašinātas augšā.
   Alus no organisma izvada koncerogēnās vielas un samazina risku saslimt ar vēzi. Japānas zinātnieki pētījumos ir pierādījuši, ka regulāra alus lietošana par 2- 3 reizēm spēj samazināt saslimšanas risku. Var būt tieši tāpēc Japānā alus ir kļuvis par neatņemamu nacionālās virtuves sastāvdaļu.
   Izdzerot alu tukšā dūšā, organisms izkaltē kuņģi, atbrīvojot to no pārlieku daudzajām gļotām, kas ir noderīgs pie gastrīta saslimšanas ārstēšanas.
   Pavisam droši ir zināms, ka alus no organisma izvada alumīnija sāļus, ko nespēj neviens cits šķidrums. Alus lieliski remdē slāpes, kas ir izskaidrojams ar minerālvielu un oglekļa dioksīda klātbūtni alū.
  Alus ir vienīgais apiņu rūgtumu saturošs alkoholiskais dzēriens, kurš aktivizē kuņģa sulas izdalīšanos un nomāc nevēlamo alkohola ietekmi.
   Alus vannas regulē ķermeņa svīšanu. Ja jūs stipri svīstat, tad pielejiet siltam ūdenim pudeli alus un nedaudz paguliet. Pirtīs alu lej uz sakarsētiem akmeņiem. Tas tiek darīts tāpēc, ka alus tvaiks ir ļoti noderīgs ne tikai ādai, padarot to zīdainu, bet arī visam organismam.


   Dažādas uz alus bāzes gatavotas maskas un krēmi veicina grumbu izlīdzināšanos.
   Alum ir labvēlīga ietekme uz sieviešu krūšu augšanu.


   Alus maskas labvēlīgi iedarbojas uz taukainu ādu, padarot to elastīgāku, uzlabojot asinsriti, samazinot tauku izdalīšanos un aizverot poras. Dažādu saaukstēšanās simptomu ārstēšanā izmanto tautas ārstniecības metodes kā, piemēram, sakarsētu krūzi alus ar karoti medus un saaukstēšanās kā ar roku noņemta. Pastāv arī daudzas citas metodes, kuras visas ir uz karsta alus bāzes vai arī uzkarsēts alus ar olu, krustnagliņām un kanēli.
   Labākais līdzeklis matu ieveidošanai, kurš bija zināms no mūsu vecvecmāmiņām, ir alus. Visiem ir zināmi alus šampūni, kuri dod tādu pašu efektu, kā šampūni ar kondicionieri, turklāt tie labvēlīgi iedarbojas uz matiem. Ja alu kādu laiku patur matos, tajos parādās veselīgs spīdums, elastība, apstājas matu izkrišana.
    Regulāra matu skalošana ar alu ātri atbrīvo no blaugznām.
   Alus paātrina vielmaiņu organismā, veicina šūnu atjaunošanos. Kā rāda pieredze, cilvēki, kas regulāri lieto alu noveco lēnāk nekā tie, kuri to nedzer. Ārsti uzskata, ka 1 vai 2 krūzes alus dienā palēnina organisma novecošanos.
   Mērena alus lietošana samazina sirdsdarbības asinsvadu saslimšanu, pozitīvi ietekmē nieres, novērš akmeņu veidošanos, un paaugstina organisma aizsarg spēju.


   Speciālos testos, kuros nosaka cilvēka dzīves garumu, parādās, ka cilvēku dzīves garums pagarinās par trīs gadiem. Šo faktu ir apstiprinājuši vairāki mediķi un zinātnieki.
   Alus satur nedaudz olbaltumvielas, kā arī 1-2 gramus minerālvielu litrā. Alus satur vitamīnus B1, B2, PP, kas to atšķir no citiem „tukšajiem” alkoholiskajiem dzērieniem un ļauj to ierindot ja ne pie vitaminizētajiem dzērieniem, tad pie pārtikas produktiem.
   Nedaudz alus atveseļošanās periodā pēc smagas novājinošas saslimšanas palīdz ātri atjaunot normālu kuņģa - zarnu trakta darbību.
   Alus raugs tiek dzerts dažādos infekcijas slimību gadījumos, ādas slimības gadījumos, cukura diabētam, pinņu ārstēšanai.
   Alū ir mazāk kaloriju, kā Coca-Cola, ābolu sulā, augļu dzērienos, kuros tiek pievienots cukurs, nemaz nerunājot par pienu.
   Ja paskatās receptūru un tehnoloģiju, pēc kuras gatavo alu, kas sastāv no iesala, apiņiem, rauga un ūdens, tad nekā organismam kaitīga mēs neredzēsim. Iesals ir bagāts ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām, fermentiem un minerālsāļiem. Un tas viss noteiktā daudzumā pāriet dzērienā.


    Te būs interesans saits par aliņu http://www.pivospb.ru/index.php .
 

   Dzeriet alu un esiet jauni, stipri un veseli!!! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru