trešdiena, 2012. gada 8. februāris

whisky - whiskey

   Sveiki, tas atkal es !!!! Biju iegājis veikalā nopirku šo to no pārtikas un iešāvās doma, ka varētu kaut ko nopirkt tādu ko iemalkot ar baudu. Gribējās kaut ko feinu un patīkamu. Nu, re, stāvu pie plašiem plauktiem un blisinos, a ber ko nu ? Un nevar izlemt, bet nu tad izdomāju, ka būs jānoprovē kāds no viskija plaukta. Un pie visa tā ir vainīgs viens kolēģis, kas tik slavē un tik valdzinoši par to stāsta. Un nu atkal izvēles vaina. Sāku lasīt nosaukumus ar katru nosaukumu ar vien skaistāk skan, bet nu gan apjuku. Kas ta nu pāris nosaukumiem apakša rakstīts “whisky”, bet lielākai daļai “whiskey”. Ko tad tas nozīmē un kāda tam atšķirība???? Lūk, līdz ar to šodienas tēma : whisky – whiskey.


   Viskijs ir alkoholisks dzēriens, kas tiek destilēts no graudu maisījuma un nobriedināts koka mucās (parasti ozolkoka). 

Tā pagatavošanai tiek izmantoti dažāda veida graudi : mieži, kvieši, rudzi, rīsi un kukurūza. Pasaulē sevišķi pazīstams ir īru un skotu viskijs, taču viskijs tiek ražots arī citviet: Kanādā, ASV, Indijā, Japānā un citur. Lielākās viskija ražotnes pasaulē atrodas Skotijā, Īrijā, ASV un Japānā.
Kā un kur precīzi radies viskijs, skaidrības nav nevienam. Viena viskija rašanās versija ir, ka viskija darīšanas mākslu uz Skotiju atveda kristiešu misionāri no Īrijas, bet nav pierādīts, ka Skotijas kalnieši paši nav atklājuši, kā radīt viskiju no saviem pārpalikušajiem miežiem. Nav saglabājušās nekādas liecības, ka viskija radīšanas māksla ir ievesta Īrijā no Skotijas, tāpēc, skaidrs ir tas, ka vai nu īri un skoti gandrīz vienlaicīgi un neatkarīgi ir atklājuši viskiju, vai arī pirmie to ir izdarījuši īri. Īriem par labu vēl liecina teika, ka Skotijā viskija radīšanas mākslu ir ievedis svētais Patriks.
Pats vārds „viskijs” ir cēlies no ķeltu valodas vārda „uisge”, kas tulkojumā nozīmē „dzīvības ūdens”. 


Īri uzskata, ka „dzīvības ūdens” izgatavošanu aizsāka mūki 11.gs. izmantojot arābu alķīmiķu iemaņas. Tajā laikā siltajās zemēs populāri bija destilēt vīnogu vīnu, bet savukārt īri izdomāja pārstrādāt un vēlāk destilēt miežgraudus. Uzskata, ka aizsācējs šim procesam bija svētais Patriks. Savukārt skoti kā pretargumentu min to, ka svētais Patriks pēc tautības ir bijis skots, kā arī pirmie dokumentālie minējumi par „uisge beatha” kuri datēti ar 1492. gadu tika atrasti Skotijas karaliskās kases vēsturiskajos dokumentos, kuros tiek minēts, ka kāds kungs vārdā Džons Kors iepircis 500 kg iesala miežu lai radītu „aqua vitae”. 
Ja uz pudeles rakstīts "whisky" - tad varam būt droši, ka tas ražots Skotijā. Ja "whiskey", tad jebkur citur, bet ne Skotijā.






Nav jau nekāds noslēpums, ka jo vērtīgāka lieta, jo vairāk īpašnieku vēlas to uzdot par savējo. Tas pats sakāms arī par viskiju, jo pēdējā laikā izskan arī viedoklis, ka amerikāņi ir īstie viskija radītāji. Saka, kas nav atbilstoši likumam noregulēts, tas nemaz neeksistē, un, tā kā viskija ražošana un nodokļu iekasēšana Īrijā un Skotijā nav bijusi likumiski noregulēta, tad var uzskatīt, ka tur nekas nav noticis. Toties Amerikā viss bijis salikts pa plauktiņiem (lai gan tas noticis krietni vēlāk nekā Eiropā) un tāpēc tai esot tiesības pretendēt uz īstā viskija dzimtenes godu. Te gan jāteic, ka amerikāņu viskijam – par spīti pašreklāmai – tik un tā līdz šim nav izdevies iekarot nedz tādu slavu, nedz piekrišanu kā īru un skotu viskijiem, jo šie vārdi jau runā paši par sevi un komentārus neprasa, vienalga, kurš bijis pirmais – īru vai skotu viskijs.



Pasaulē tiek ražoti divi galvenie viskija veidi – iesala un tīru graudu viskijs. Iesala viskijam tieši tāpat kā konjakam un armanjakam piemīt unikāla īpašība iegūt savu specifisku, individuālu garšu atkarībā no tā kur un kādā augsnē ir izaudzēti graudi. Graudu viskiju ļoti reti var redzēt veikalu plauktos. Tam nepiemīt izteikts aromāts, toties tas daudz ātrāk nobriest ozolkoka mucās nekā iesala viskijs. Pārsvarā tīru graudu viskijs tiek ražots kā tehniska izejviela, lai radītu jauktos (blended) viskijus. Galvenā atšķirība starp iesala un graudu viskiju ir tā, ka graudu viskijs tiek destilēts tikai vienu ilgstošu reizi speciālā Eneasa Koffija (Aeneas Coffey) iekārtā. Šīs iekārtas priekšrocība ir tāda, ka viskija ražošanai ir nepieciešams daudz mazāk graudu nekā tas ir ražojot iesala viskiju. Rezultātā būtiski samazinās gala produkta pašizmaksa.
Sajaucot lētu tīru graudu viskiju ar salīdzinoši dārgāku iesala graudu viskiju tiek iegūts trešais produkts, kuru dēvē par Blended Whisky. Šis Blended (jauktais) viskijs ir visbiežāk pasaulē ražotais viskija veids, kura attīstība aizsākās 19.gs. otrajā pusē. Ir nepieciešama ļoti augsta meistarība lai spētu apvienot vienā ideāli harmoniskā garšas un aromāta buķetē no 10 līdz 50 dažādiem viskija veidiem, kuri atšķiras ar savu izturēšanas ilgumu un izcelšanās vietu (dedzinātavu), kuri ir radīti izmantojot dažādus graudus izaudzētus atšķirīgās augsnēs. Parasti šo smalko viskija apvienošanas procesu veic pats dedzinātavas īpašnieks, bet savukārt jaukšanas metodi (recepti) viņš glabā kā noslēpumu. Ļoti daudzas viskija dedzinātavas savu produkciju pudelēs nepilda. Tās vairāk specializējas viskija ražošanā, kurš vēlāk tiek pārdots lielajām rūpnīcām kur to izmanto lai radītu citas jauktā viskija markas un vēlāk realizētu plašajā tirgū.
Vēl viens no svarīgiem faktoriem, kurš tiešā veidā ietekmē viskija kvalitāti ir ražošanā izmantotais ūdens. Ļoti liela nozīme ir mīkstam, ideāli dzidram avota ūdenim.

Viskija ražošanas pamatprincips visur ir līdzīgs. Sasmalcinātiem graudiem pievieno ūdeni un vāra, kamēr izdalās ciete. Pēc tam pievieno iesalu, lai no cietes iegūtu cukuru. Masu filtrē un raudzē. Sarūgušo misu atkārtoti destilē, izmantojot kolonnu aparātus vai speciālus vara pārtvaices katlus. Pēc tam dzērienu iztur mucās, no kurām, tas iegūst garšas īpašības. Vējš, jūras tuvums, ļoti iespaido viskija garšu un smaržu. Alkohola saturs dzērienā ir no 40–65%.
Ir vairāki veidi, kā vislabāk dzert viskiju – tīru, tīru ar ledu, jauktu ar kādu citu dzērienu.
Viskija glāze. Populārākās  viskija glāzes pasaulē ir, no sāniem un apakšā skatoties, kvadrātveida.
Viskijs var būt arī labs naudas ieguldīšanas veids. Pudele 17 gadus veca viskija Ardberg 2005.gada februārī maksāja 75 dolārus. Savukārt 2007.gada novembrī pudele šī dzēriena maksāja jau 198 dolārus! Tādējādi 30 mēnešu laikā cena pieauga gandrīz par 250% !
Pasaulē ik sekundi tiek pārdotas 30 pudeles skotu viskija. Skotu viskijs visā pasaulē ir pārdots gandrīz 2 reizes vairāk nekā Kanādas, Amerikas, Japānas un Īrijas kopā ņemot.
Pasaulē tiek ražoti vairāk kā 5000 veidu iesala viskija (malts). 90% no tiem tiek ražoti Skotijā. Tomēr apjoma ziņā tie ir tikai 5% ko ražo šajā valstī.Atlikušie 95% - ir jauktie viskiji (blended). Jauktais viskijs (blended) var saturēt līdz pat 50 veidu iesala un 2-3 veidu graudu (grain)viskija.
Viskijs ar marķējumiem "Single Malt" vai "pure single malt" nav viena iesala šī vārda vispatiesākajā nozīmē vārdu - jebkurā gadījumā, šis maisījums var saturēt viskijus, kuri ražoti vienā vai vairākās rūpnīcās. Reāli viena iesala viskija marķējumā būs norāde "single cask" (kas nozīmē"no vienas mucas"). Nav daudz vīna cienītāju kuri zin, ka iesala viskiju mediķi iesaka lietot vīna vietā, jo tas satur vairāk ellagic skābi - antioksidantu kas spēj pretoties sirds slimībām un pat apturēt vēža šūnu augšanu. Iespējams tas kalpoja par iemeslu kāpēc ASV "Sausā likuma" laikā tomēr bija atļauts dzert viskiju , bet, protams, tikai medicīniskos nolūkos.
Vairums Skotijas viskija ražotņu vairs nepieder Skotijai. Izņemot Edrington kas ražo tādas markas kā Famous Grouse, Macallan un Highland Park. Un vēl 17 mazas privātas ražotnes.
Aizvērtu viskija pudeli droši var glabāt 100 gadus. Pēc pudeles atvēršanas viskiju var uzglabāt vēl 5 gadus un tas nezaudēs savas garšas īpašības.
1915. gadā ar likumu tika noteikts minimālais viskija nogatavināšanās termiņš koka mucās - 2 gadi, bet jau 1916 gadā to palielināja līdz 3 gadiem.
Padomju Savienībā arī tika ražots viskijs, pēc garšas niansēm tas attāli atgādināja Kanādas tipa viskiju un saucās "Виски-73".To ražoja izmantojot rektificētu spirtu, aromātiskās piedevas iepērkot no ārvalstu firmām. Tomēr šis produkts īpašu popularitāti neguva.


Lai cik dīvaini arī neliktos tomēr pasaulē lielākais viskija patēriņš reģistrēts Indijā.
Starp Īriju un Skotiju joprojām norisinās skarbas debates par to, kura valsts atklāja šo dzērienu un kurš vienkārši nekaunīgi ir piesavinājies šī dzēriena pagatavošanas metodi.
Amerikāņu kompānija ArKay Beverages piedāvā pasaulē pirmo bezalkoholisko viskiju. Ražotāji apgalvo, ka garšas ziņā bezalkoholiskais viskijs ne ar ko neatšķiras no saviem grādīgajiem brāļiem. Lai iegūtu pareizu garšu un aromātisko sastāvu, tika veikti eksperimenti piecu gadu garumā. Bezalkoholiskais viskijs ArKay tirgū ienāk ar lozungu "Nedzer un nesēdies pie stūres, ja tas ko tu dzert nav ArKay" ( "Don’t Drink and Drive, Unless It’s ArKay"). Dzēriens ir paredzēts tiem, kuri veselības stāvokļa dēļ, vai reliģiskās pārliecības nevar lietot alkoholu. Bezalkoholiskais viskijs veikalu plauktos būs atrodams sākot ar 2011. gada 1. decembri. Cena par litru 10 $ un 4 $ par 355 mg.


Skotu viskija darītavas Dalmore grādīgajam dzērienam “64 Trinitas”, kura pāris pudeles pagājušajā mēnesī tika pārdotas par rekordlielu summu – $160.000 gabalā, nebija lemts ilgi būt par pasaulē dārgāko viskiju.
Nupat to no pjedestāla ir gāzis tā tautietis, kurš nāk no nelielas ražotnes ar nosaukumu The Macallan. The Sotheby’s izsolē par pudeli šī brīnišķīgā dzēriena izdevies iegūt rekordsummu – $460.000.
Jāpiebilst, ka īpašs nav tikai pats viskijs, kura sastāvdaļas mucās tapušas salietas jau tūdaļ pēc II pasaules kara, bet arī trauks, kurā tas pildīts. Unikāla Lalique kristāla karafe ir roku darbs un arī tās izgatavošanas izmaksas sastāda pietiekoši lielu daļu no summas, kas iegūta izsolē.


Nu tik paskat, kas par dažādību!!! Un šis viss ir tik maza kripatiņa informācijas no tā , ko var saņemt zināt, protams, ja ir interese. Līdz ar to ir izvēle ko baudīt un slavēsim to valsti, kurai ir tas gods būt pirmajai. Bet neaizmirstam, ka - Pārmērīga alkohola lietošana var radīt negatīvas sekas ! Uz veselību !!!


1 komentārs: