sestdiena, 2012. gada 4. februāris

Mūsu mīļumi - 5.

   Mana topiņa 5. vietu aizņem – akvāriju zivtiņas.




   Savā laikā, bērnībā, bija man arī savs akvārijs ar zivtiņām. Akvārijs mija neliels litri 30-50 jau neatceros, bet manam labākam skolas biedram mājās bija liels, liels akvārijs. Tur gan bija plašumi un zivtiņu dažādība. Bieži biju pie viņa ciemos un vērojām lielos zemūdens platību ar viņu iemītniekiem. Zivtiņu veidi bija daudz tagad pat visas nenosaukšu, sākot ar parastām gūpijām, samiņiem, šķēpneši.... , bet nekad man nebija tā saucamās zelta zivtiņas nu nepatīk man viņu izbolītās acis nu fuiii. 




   Akvāriju zivtiņu turēšana ir viens no populārākiem hobijiem ne tikai bērniem, bet arī pieaugušiem. Ir daudz iemeslu kāpēc cilvēki vēlas uzturēt akvārijus ar zivtiņām un ūdensaugiem. Visus viņus apzināti vai neapzināti, lielākā vai mazākā mērā apvieno mīlestība pret dzīvo dabu, kā arī gūto prieku no zemūdens pasaules novērošanas.










   Akvārijus arī izmanto zinātniskajos pētījumos. Ar zivīm strādā ģenētiķi, embriologi, histologi, fiziologi un daudzi citi speciālisti. Ar viņu palīdzību tiek pētīts visādu veida ietekme uz dzīvo organismu, saturošus visādus mēslošanas līdzekļus, herbicīdu, pesticīdu, mazgāšanas līdzekļu utt. Kā arī medicīnai ir liela interese pret zivīm.


   Krievu mākslinieks radījis pasaulē mazāko pilnībā funkcionējošo akvāriju – kurā ietilpst tikai divas tējkarotes ūdens. Miniatūrajā akvārijā, kura izmēri ir tikai 30 X 24 X 14 mm un kuru var noturēt uz pirksta gala, ir miniatūri augi, daudzkrāsaini akmentiņi un peldas sīciņās zebra danio (Danio rerio) sugas zivis. Ūdeni akvārijā jālej ar šprici, bet zivis tajā ielaiž ar speciāli izgatavotu sīciņu zivju tīklu. Akvārija autors ir 57 gadus vecais Anatolijs Koņenko no Omskas, kurš specializējas, kā pats saka, mikro miniatūru mākslā: “akvāriju izgatavoju aiz ziņkārības. Tas noteikti ir pasaulē mazākais. Tajā ieiet tikai 10 ml ūdens.” Savu mākslu Koņenko izkopj jau 30 gadus. Viņš raksta uz rīsa graudiem un pat cilvēka mata. 1996.gadā viņš iekļuva Ginesa rekordu grāmatā ar pasaulē mazāko grāmatu. Viņa radīto mikro mākslas darbu vidū ir arī 12 sīciņu kamieļu karavāna, kas ietilpst adatas acī.


   Bez tam tagad arī pie mums ir iespējams izbaudīt Garra Rufa zivtiņu terapiju. Kā notiek Garra Rufa procedūra? Kājas tiek iemērktas īpaši šim nolūkam pielāgotā akvārijā, kurā peld mazās zivtiņas. Tiklīdz kājas iemērktas, zivtiņas salīp ap pēdām un maigi sāk tās skrubināt. Atšķirībā no klasiskā pedikīra, zivis nenoņem pārāk dziļu ādas slāni, turklāt šīm nekaitīgajām zivtiņām nav zobu. Zivtiņu mutes dobums darbojas kā skrubis, kas skar tikai atmirušo ādu. Jums atliek tikai baudīt vienreizējās sajūtas! Pēc procedūras āda kļūst elastīgāka un gludāka, pateicoties fermentiem, kuri ir zivtiņu siekalu sastāvā, kas sekmē asins mikro cirkulācijas uzlabošanos un ādas atjaunošanos. Procedūras laikā āda atjaunojas un vairākkārtēji palielinās tās spēja atjaunoties. Pēc vairākām procedūrām āda kļūst mīksta kā bērnam. 



   Protams ne tikai mums patīk uz to skatīties !!!!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru