ceturtdiena, 2012. gada 2. februāris

No kreisās uz labo .....

   Sveicināti! Domāju jebkurš kādreiz ir aizdomājies kāpēc drēbes pogājam atšķirīgi. Tas ir, ka vīriešiem jāpogājas no kreisās puses uz labo, bet sievietēm otrādi. Kāpēc?
   Esmu dzirdējis visādas idejas, izdomas un nojausmas, bet izrādās pavisam vienkārši. Vīriešu drēbēm pogāšana izvietota pareizi jo vairākums cilvēku ir “labieši”. Tas nozīmē, ka izmantot labo roku ir ērtāk nekā kreiso aizpogājot drēbes no kreisās puses uz labo. Kāpēc tad pret sievietēm ir tāda izturēšanās? Vienkārši tāpēc, ka pogas, kas ar laiku aizstāja mežģīnes un siksniņas, nosākuma bija dārga dekorācija un tika izgatavotas no zelta, sudraba un dārgakmeņiem. Un kuri varēja atļauties šādas rotas? Tik daži bagātie cilvēki. Viņu sievas un meitas pašas neģērbās, šim nolūkam bija kalpones. Tieši tāpēc rūpējoties par kalponēm (reta uzmanība šai darba kategorijai) dāmu apģērbu stiprinājumi bija no kreisās puses uz labo, bet tikai attiecībā pret kalponēm. Bet pret sievietēm dārgās drēbēs – otrādi, no labās uz kreiso. Šodien lielākā daļa sieviešu ģērbjas pašas, bet tradīcija .... ieradums.... – vai nepieciešams to mainīt ?
   Starp citu, visu ko tikko izlasījāt par atšķirību vīriešu un sieviešu pogāšanos ir arī tikai nojausma, bet var teikt visbiežāk izplatītākā versija šajā sakarā uz šodienu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru