pirmdiena, 2012. gada 16. janvāris

Dzīvnieki un to smarža.

Tā kā esmu mazliet aizspēlējies ar savu mantiņu un jau vēls, bet kaut kas tak jāuzraksta interesants. Līdz ar to domādams ko varētu ātri uzrakstīt tad uzrakstīšu par dzīvniekiem un to smaržu. Nu tā daži fakti par šo tēmu :

  • Suņiem tik ļoti interesē viņu biedru astes, jo sunim zem astes atrodas īpašs dziedzeris, kas ir atbildīgs par īpašnieka individuālo smaržu. Kad suns ir nobijies viņš noliec asti lai sevi nenodotu un nevarētu pamanīt.
  • Daudziem dzīvniekiem ir mīļākā smarža. Suņiem, tas ir anīsa smarža, kaķiem - baldriāna un piparmētra, bet lauvām patīk labas smaržas.  Kamieli piesaista tabakas dūmi.
  • Kad kuilis gatavs kļūt par tēvu viņa siekalās parādās aromātiska viela, ko uztver mātīte. Starp citu, tāpēc arī mājas cūkas (bet ne suņi, ir daudz vairāk attīstīta oža), tik veiksmīgi meklē zemes trifeļus. Fakts, ka trifelēm ir aromāts, kas līdzīgs kuiļa "mīlestības buķetei".
  • Vardes tēviņš dod apošņāt savu aizmugurējo kāju mātītei, vedot ar to pa viņas degunu. Tas ļoti uzbudina mātīti un stimulē ikru dēšanu.
  • Daži dzīvnieki var pat imitēt pretējā dzimuma smaržu. Piemēram, čūsku tēviņiem pārošanās laikā spēj izdalīt mātītes smaku. Un tai laikā kad konkurenti aizliet pa viltus ceļu viņš mierīgi dodas pie savas izredzētās.
  • Absolūti fantastiska ožas spējas ir tauriņam Saturnia. Vīrieši var saost mātīti 11 km attālumā, turklāt ņemot vērā, ka tādā attālumā, uz 1 kubikmetra gaisa var būt tikai viena molekula smaržīgās vielas, ko izdala mātīte.


  • Lapsa izdala tādus feromonus, kas cilvēkam var likties patīkams jo atgādina vijolītes smaržu.
  • Zviedrijas ziemeļos, lai novērstu sadursmes starp automašīnām un aļņiem izmanto vilku urīnu, ar ko iezīmē ceļmalas.
  • Rietumu Vācijā, lai zvēri neietu uz ceļiem, sāka izvietot gar ceļu un ap pilsētu nomalēm priekšmetus, kas izgatavoti no porainās plastmasas un piesūcināti ar speciālu sintezētu "cilvēka    smaržu ". Cilvēkam šī smarža nedaudz atgādina citronu, bet dzīvniekiem  cilvēku sviedrus.
  • Skudras sazinās pēc smaržas - to dziedzeri ražo dažādu koncentrāciju feromonus dažādiem ziņojumiem. Kad skudra mirst, vēl dažas dienas, ar viņu sazinās kā ar dzīvu, kamēr sadalīšanās produktu smarža nepārsit feromonu smaržu. Ja ar sadalīšanos vielas, iesmērēt dzīvu skudru tad viņu pārējās skudras nestu uz kapsētu neatkarīgi no tā cik reizes viņa no turienes neatgrieztos.


Domāju šodienai būs labi !!!! Rīt būs jauna diena un būs cita tēma !!! Priecīgu vakaru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru