ceturtdiena, 2012. gada 19. janvāris

Rinīts jeb iesnas.

Jau otro dienu tāda sajūta it kā būtu visu nakti veselu vilcienu sastāvu krāvis ārā. Baigās iesnas un kaklā tāda nepatīkama sajūta, tā kā esam tā teikt apslimuši. Līdz ar to šodienas stāsts par rinītu un faringītu.
Rinīts un faringīts ir primārais augšējo elpceļu infekciju cēlonis. Akūts rinīts ir deguna gļotādas iekaisuma process, bieži pacientam pievienojas arī kakla iekaisums-faringīts. Galvenie simptomi akūtam rinītam ir tekošs, aizlikts deguns, šķaudīšana, skrāpējoša sajūta kaklā, var pievienoties arī balss aizsmakums. Ķermeņa temperatūra var būt paaugstināta, dažkārt pat ļoti augsta.
Akūta rinīta ierosinātāji ir vīrusi (zināmi vairāk kā 200 dažādi serotipi). Tādēļ rinovīruss ir minams kā biežākais elpošanas ceļu iekaisums. Jāpiebilst, ka 50% gadījumu rinīts noved pie antibiotiku izrakstīšanas.
Infekcija izplatās gaisa pilienu veidā. Rinovīruss biežāk sevi piesaka rudens un pavasara sezonā. Inkubācijas periods tam ilgst 2 dienas. Atveseļošanās seko 7-10 dienu laikā.
Simptomi, kuri pievienojas pirmajās saslimšanas dienās – zaļgandzelteni deguna izdalījumi un/vai paaugstināta ķermeņa temperatūra, taču šie simptomi nav uzskatāmi par 100% bakteriālas infekcijas klātbūtni.
Nepatīkami vīrus infekcijas blakus pavadoņi ir ožas traucējumi, normāla elpošana caur degunu ir traucēta, tādēļ pacients spiests elpot caur muti, kas saslimšanu var padziļināt, jo no mikrobiem neattīrīts gaiss nonāk rīklē, tad trahejā un iespējams var attīstīties trahejas vai bronhu iekaisums.
Īpaša uzmanība būtu jāpievērš zīdaiņiem, maziem bērniem, lai parastas iesnas nepārvērstos nopietnākā saslimšanā. Tāpat jāatceras, ka deguns ir saistīts ar īpašām atverēm ar tuvumā esošiem orgāniem - acīm, ausīm, kas savlaicīgu iesnu neārstēšanas gadījumā var izsaukt tūskas veidošanos ausīs, arī sāpes, acu konjunktīvas iekaisumu.Akūtas iesnas neārstējot, tās var pāriet hroniskajās.
Kas notiek ar degunu iesnu laikā ?
        Iesnas - tā ir lokāla saaukstēšanās, kad deguna gļotāda  iekaist. Strauji palielinās gļotu veidošanās, gļotas sedz deguna eju, un mēs sākam elpot caur muti. Tajā pašā laikā, palielinātais gļotas apjoms palīdz attīrīt ķermeni no toksīniem. Līdz ar to iesnām ir arī pozitīvā puse: “pūšot” degunu, mēs attīrām degunu no gļotām .
Un vai ir nepieciešams ārstēt iesnas? Šķiet, ka nav iemesla tērēt naudu, lai ārstēt iesnas - viņas pāries pēc nedēļas. Bet tas tā nav vienmēr. Ja imunitāte ir novājināta, iesnas var kļūt hroniskas un tad no tās būs gandrīz neiespējami atbrīvoties. Turklāt, pie iesnām iekaisums var izplatīties žokļu deguna blakus dobumu, pieres deguna blakus dobumu vai vidusauss. Un tā ir daudz nopietnāka slimība.
Vieglākais veids, kā izārstēt iesnas, kad viņas ir tikai sākušās. Ja pat vēl nav puņķu, bet vienkārši ir galvassāpes. Šajā gadījumā jāiet uz aptieku un jāiegādājas pretvīrusu zāles. Parasti mēs jau velkam kad jau sākuma stadija garām. Pērkam degunā pūšamos aerosolu. Bet tas nav labi jo no tiem ir daudz negatīvu seku. Daudz lietojot var zaudēt ožu un var mainīties garšas sajūta. Deguna gļotāda var sāk ar laiku palikt sausa un var rasties jaunas problēmas. Tātad aerosols ir ārkārtas līdzeklis pret saaukstēšanos, un to var izmantot tikai tad, ja tas ir absolūti nepanesama sajūta. Tā vietā var iegādāties pilienu pret iesnām uz dabīgās eļļas pamata. Pret iesnām labi palīdz pilieni, kas satur sudrabegles vai eikaliptu eļļu. Šīs eļļas ir baktericīda iedarbība, mazina gļotas, vieglāk elpot.
Protams, ir daudz dažādu tautas medicīnas paņēmieni lai ārstētu iesnas, piemēram :
  •  Mentola eļļa. Iepilināt katrā nāsī 3-5 pilieni divas reizes dienā, vienlaicīgi ieziežot ar eļļu pieri, deniņus, pakausi. Laba palīdzība iesnu sākuma stadijā.
  •  Ievērojami atvieglot nosacījums var mājas augs kalanhoja. Iesnām tikko parādoties pietiek 2-3 pilieniem dienā un ieziest degunu ar sulu no svaigām lapām.
  •  Laba ir 21 dienas tinktūra 100 g saulespuķu eļļas ar 1 ēdamkaroti sasmalcinātu rozmarīnu. Uztur to tumšā vietā, katru dienu sakratot, tad izkāš, izgriezt un pielieto pa 1 pilienam 3-4 reizes dienā vienu nedēļu.
  •  Ārstēšanai var izmēģināt petroleju. Ieziež kāju pēdas uz nakti, uzvelkot siltas zeķes un silti apsegties. No rīta būs vismaz jūtams atvieglojums.
  •  Efektīvi ir katru rītu un vakaru deguna skalošana ar siltu nedaudz sālītu ūdeni ar kliņģerīšu tinktūra vai eikalipta (1 tējkarote uz 1 / 2 l ūdens).
  •  Var izmantot veco labo bieti. Pilienu katrā nāsī 5-6 pilieni svaigi spiestas sulas vai degunā iebāzt ar sulu piesūcinātu vates tamponu.
Bet labākais būtu nesākt pārāk aktīvi iesaistīties paārstēšanas izmēģinājumos, bet apmeklēt savu ārstu. Ir labi zināms joks, ka iesnas, ja tas ārstē, pāriet pēc septiņas dienas un ja tās neārstē, tad pēc nedēļas. Bet jebkurā gadījumā esiet saudzīgi un neslimojiet !!!

1 komentārs:

  1. Māri, vai esat skalojis degunu ar sālsūdeni? Tā ir lieliska tautas medicīna, taču nepatīkama procedūra. Un tomēr, tā kā 21. gadsimts aiz loga, sālsūdens pieejams arī aerosolos. Piemēram, mūsu pašu ražotais Rinospray (virs 2 naudiņām). Dabīgs, tikpat efektīvs, neizraisa atkarību.
    Sargiet sevi!

    AtbildētDzēst