ceturtdiena, 2012. gada 26. janvāris

Mūsu mīļumi - 4.

   Daudzu paziņu ģimenēs bērni vēlās papagailīšus. Protams, maziņi, smuki, skanoši un draiskulīgi. Bet pēc laika diemžēl sāk apnikt un tie daudz čivina, nav klusuma.... Ir jau interesanti, bet man, piemēram, nepatīk, kad šie skaistie putniņi sēž un nīkst mazos būrīšos. Tie taču ir putni kaut arī maziņi un viņiem ir spārni, ar kuriem jālido. Ja tiem neļauj lidināties tad vismaz būrim jābūt lai tie varētu mazliet izkustināt spārneļus. Citādāk tā jau ir spīdzināšana. Nu tad aiziet.....
   
   Papagaiļveidīgie (Psittaciformes) ir viena no putnu klases (Aves) kārtām, kas pieder neognatu apakšklasei (Neognathae). Pasaulē ir 353 papagaiļveidīgo sugas. Papagaiļi galvenokārt apdzīvo teritorijas, kurās ir silts klimats, Indija, Dienvidaustrumāzija, Rietumāfrika, Austrālāzija, Dienvidamerika un Centrālamerika. Papagaiļi dzīvo parasti ilgāk nekā lielākā daļa dzīvnieku. Ir reģistrēts, ka papagailis nodzīvo pat 82 gadus. Papagaiļi tiek uzskatīti par visgudrākajiem putniem, piemēram, tie ātri iemācās izrunāt dažādas frāzes, izpildīt dažādus trikus. Šā iemesla dēļ tie iekarojuši daudzu cilvēku sirdis. Cilvēka aizraušanās ar papagaiļiem ir negatīvi ietekmējusi to dzīvošanu brīvībā, no zināmajām 353 papagaiļu sugām, 95 ir ļoti retas un apdraudētas. Tāpēc daudzu papagaiļu sugas aizsargā likums. Papagaiļu pāri parasti paliek kopā uz mūžu. Ja kāds no partneriem aiziet bojā, otrs putns var nomirt no skumjām. Pārošanās periodā papagaiļi viens otru tīra, baro un velta ļoti daudz uzmanības savam partnerim. Pārošanās laikā var novērot ļoti skaistas papagaiļu tēviņu dejas. Šo putnu pārošanās rituāli ir ļoti atšķirīgi. Jokainas lietas notiek Austrālijas pilsētā Dārvina – papagaiļi krīt no debesīm. Papagaiļi ēd augu nektāru, kas izsauc viņos kā apreibinošu stāvokli. Ir zināms, ka Romas imperators Heliogabalus savā zvēru dārzā lauvas baroja ar papagaiļiem un pāviem lai gan papagaiļu cena bija ievērojami augsta, jo tie maksāja vairāk nekā vergi. Cilvēki var atšķirt 16 attēlus sekundē, un viļņotie papagailīši -150 attēlus sekundēVispopulārākie papagaiļi, ko uztur putnu mīļotāji protams ir viļņotie papagailīši. Bet otrajā vietā Corella papagailis, vai nimfa.
   Vai jūs zināt, ka ir arī plēsīgs papagailis? Tas dzīvo Jaunzēlandē, un to sauc par kea jeb nestoru. Vietējie baltie iedzīvotāji to dēvē par aitu bendi (sheef killer). Tam nav krāšņas spalvu rotas, krāsojums ir brūnā vai olīvzaļā tonī. Lieluma ziņā kea atgādina vārnu vai kraukli. Ziemā viņš nebaidās no sniega un lieliem vējiem, pat mazuļus pārsvarā perē ziemā drošās klinšu spraugās. Kea pamat barība ir augļi un sīki dzīvnieciņi (kukaiņi, tārpi u.c.). Kad kalnu ganībās parādās aitu bari, papagaiļi uzbrūk aitām un barojas ar to gaļu. Pamatā tas ir laiks, kad aitas ir novārgušas un to mirstība ir liela. Vispirms kea ēd kritušos dzīvniekus, bet ja tādu nav, tad kāds vecāks papagailis uzmetas aitai uz muguras ar stiprajām kājām un knābā to, bet aita šausmās līdz pagurumam skrien. Ja aita ir spēcīga, tā no uzbrucēja atbrīvojas, bet vārgās, notriektās aitas krīt. Tad svētkus svin viss papagaiļu bars. Tā ir sugas jauna pielāgošanās izdzīvošanai jaunos apstākļos. Aitu bari samazina vietējo faunu, tātad arī kea barības bāzi, bet pirms eiropiešu ierašanās Jaunzēlandē kea dzīvoja mierīgi un tādas aitas nemaz nepazina. Lūk, kā mainās daba cilvēka ietekmē! Tagad iedzīvotāji karo pret papagaiļiem, ļaunprātīgi pieskaitot arī tās aitas, kuras gājušas bojā cilvēku vainas dēļ. 


   Neskatoties uz to, ka Steve Irwin ir strādājis ar bīstamiem dzīvniekiem, piemēram, krokodiliem un čūskām, viņam ir neticamas bailes no papagaiļiem
Austrālijā pastāv specializētās skolas, kas māca papagaiļus runāt. . Vērtējot "absolventu" panākumus, vienai no šīm Sidnejas skolām 1974, skolotāji atzina, ka 50 "studentiem" iespējams ielikt labas un izcilas atzīmes, 20 - apmierinošs, un trīs putnus atstāt uz otro gadu, jo tie pārkāpj izglītības procesu, mācot "klasesbiedriem "vārdus, kurus viņi ir iemācījušies pirms iestāšanās skolā.
   Pats lielākais knābis ir melnam papagailim kakadu. 10 cm - var viegli iekost pirkstā! Vārds "kakadu" ir atvasināts no Malay vārda "kakatua", kas nozīmē "knaibles"


   Dzīves ilgums papagaiļiem ir līdz 50-60, un dažreiz līdz 100 gadiem. Mazie papagaiļi dzīvo mazāk: 20-25.
 Amerikā, papagailis vārdā Beibi palīdzēja policijai atrast zagļus, kas iekļuvuši biznesmena dzīvoklī un aplaupīja viņu. Atrodoties dzīvoklī papagailis iegaumēja laupītāju vārdus un policijas klātbūtnē tos nosauca.
  Viļņotie papagailīši var pagriezt savu galvu par 180 grādiem, jaundzimušie papagaiļi sver 2 gramus, bet pieaugušie 28-35 gramus, var 
iegaumēt vairāk par100 vārdiem. Sirds sitas 200 reizes minūtē! Viļņotie papagailīši var dzirdēt skaņas, sākot no 400 līdz 20,000 Hz. Mājas apstākļos ir vairāk nekā savvaļā.

   Ginesa grāmatā ir papagailis Žako, kurš zināja vairāk nekā 400 vārdus, spēja runāt veseliem teikumiem u vairākās valodās.
   Visi papagaiļi dēj baltas olas.


   Vecākais atrastais izrakumos papagailis ir konstatēts Dānijā, un viņam ir aptuveni 54 miljoniem gadu.
Patagonijas papagaiļi veido savas ligzdas kolonijās. Zinātnieki ir izpētījuši koloniju, kas sastāvēja aptuveni no 70 000 Patagonias papagaiļiem.


   Skaisti un aizraujoši, bet padomājat pirms iegādājaties vai spēsiet nodrošināt viņiem patīkamu dzīvošanu pie jums vai pataisīt par lēkājošiem nīkuļiem........


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru