ceturtdiena, 2012. gada 12. janvāris

Elektriskais loks.

Šovakar bija gadījums, ka bijām aculiecinieki elektriskam lokam. Laukā jau bija palicis tumšāk un bija ļoti labi redzams elektriskais loks. Skats ir interesants un, protams, bija saožama ozona izdalīšanās pie šī loka degšanas.Elektrisko loku vai kā senāk sauca par Voltas loku pareizāk ir sauktpar lokizlādi. Lokizlādi gandrīz vienlaicīgi atklājuši britu zinātnieks Hamfrijs Deivijs un krievu zinātnieks Vasilijs Petrovs 1802. gadā, kā strāvas avotu izmantojot Alesandro Voltas1800. gadā izgudroto Voltas stabu.Elektriskais loks rodas,

augstsprieguma elektriskajai strāvai plūstot cauri atstarpei starp elektriskajiem kontaktiem. Visvienkāršāk loku var iegūt, mehāniski pārtraucot elektrisko ķēdi. Īslaicīgu impulsveida lokizlādi sauc par dzirksteļizlādi. Arī zibens ir gigantiska dzirksteļizlāde. Agrāk lokizlādi izmantoja apgaismošanā (loka lampa). Tomēr lokizlādes gaismas avoti bija nedroši un to darba mūžs nebija ilgs, taču līdz ar kvēlspuldžu izgudrošanu šādi gaismas avoti tiek pielietoti tikai speciāliem mērķiem. Līdz ar to ja jūsu profesijā nav saistības ar tādu parādību tad liels lūgums nelīst, negrābstīties tādās ēkās, skapjos un ierīcēs uz kurām ir brīdinošā zīme :
            

Jo beigu beigās var sanākt nepatīkamas un pat nāvējošas sekas. Padomājiet, ka ir cilvēki, kuriem jūs esat vajadzīgi un kuri jūs gaida mājās. Tāpēc esiet uzmanīgi un domājiet ko darāt, lai jums jauks un priecīgs vakars !!!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru