ceturtdiena, 2012. gada 26. janvāris

Mūsu mīļumi - 3.

   Sveiciens visiem. Turpināšu mūsu mīļumu topiņu un trešā vietā ir zirgs. Protams ne visiem šā dzīvnieka cienītājiem mājās viņš ir, bet ir daudzi kas viņu mīl un ciena. Apmeklē zirgu staļļus kur ir iespējams trenēties un vienkārši par noteiktu samaksu doties izjādē vai uz muguras vai ratos. Tādas vietas ir daudz un ir izvēle. Teikšu tā ka es ne esmu tik ļoti sajūsmā par viņiem kā mana sieva, kas fano par zirgiem, bet katram jau savs mīļumu tops! Jebkurā gadījumā par zirgu ir daudz interesanta un aizraujošu faktu.
   Zirgi (latīņu: Equus) ir zirgu dzimtas (Equidae) vienīgā ģints. Zirgi, ēzeļi un zebras pieder pie zirgu dzimtas. Tos sauc par nepārnadžiem, tāpēc, ka viņu ekstremitātēm vislabāk ir attīstīts viens pirksts (trešais). Kopā ar tuvākajiem radiniekiem degunradžiem un tapīriem zirgus ierindo nepārnadžu (Perissodactyla) kārtā. Zirgu dzimtas dzīvnieki barojas ar zāli un krūmiem, dzīvo klajās vietās un, lai varētu aizbēgt no plēsoņām, ātri skrien. Visi zirgu dzimtas pārstāvji ir ļoti sabiedriski dzīvnieki, dzīvo ģimenēs un apvienojas baros, dienas laikā veic lielus attālumus, meklēdami barību un ūdeni, vai arī lai paglābtos no kukaiņiem.

   Katra zirga pēda noslēdzas ar stipru, cietu raga nagu. Naga apakšpusē atrodas elastīgs spilventiņš, ko sauc par staru. Zirgam skrienot, naga stars mīkstina atsitienu pret zemi, bet ne tikai. Naga kapsula, kad pēda tiek nolikta uz zemes, uzņemot zirga svaru, izplešas, naga stars atspiežas pret zemi un kļūst par mehānisku asins pumpi, tas strādā kā vēl viena sirds. Mēdz teikt, ka zirgam ir 5 sirdis. Daba 50 miljonu gadu laikā ir izveidojusi dzīvnieku ar fenomenālām spējām izturēt milzīgas un ilgstošas slodzes. Ja uz naga ir metāla pakavs, tad naga funkcijas ir traucētas, un tas nepiedalās asins sistēmas uzturēšanā. Mājas zirgs Equus caballus ir ieguvis dažādas nagu slimības, kas saistītas ar nebrīves apstākļiem. Šādas nagu slimības nav savvaļas zirgiem un mājas zirgiem, kuri tiek turēti apstākļos, kas tuvināti savvaļas zirgu videi - plaši ganību aploki ar dažādu cietību segumu takām, piemēram, grants, šķembu, smilšu u.c. Zirgam dienas laikā ir jānoiet vairāki kilometri, lai nags pret dažādiem zemes segumiem varētu nodilt. Par ideālu tiek uzskatīts, ja zirgs varētu atrasties ganībās 24 stundas dienā 7 dienas nedēļā. Diemžēl lielākajai daļai mājas zirgu nav šādas iespējas, tādēļ cilvēkam ir jākopj un jāapgriež zirga nagi. Cilvēki ir sākuši intensīvi apkalt zirga nagus kopš viduslaikiem. Zirgus sāka turēt šauros staļļos, neiztīrītajos steliņģos krājās urīns, un amonjaks sabojāja zirga nagus. Vājo nagu problēma tika risināta ar metāla pakaviem, lai saskarē ar cietu ceļa segumu tie nediltu. Zirgam par postu pakavs kļuva par modi un zīmi augstam statusam sabiedrībā, kā arī viduslaikos nebija zinātnes, kas pētītu pakavu lietošanas ietekmi uz zirga veselību. Tikai pēdējos 20 gados veterinārā zinātne, pētot veselīgos un izturīgos savvaļas zirgu nagus, ir atšķetinājusi mājas zirgu nagu un citu veselības problēmu patiesos cēloņus.
   Zirgu dzimtas dzīvnieku skelets ir izveidojies tā, lai tas būtu izturīgs un dzīvnieks spētu ātri kustēties. Zirga galvaskauss ir pagarināts, un uz tā novietota zobu rinda zāles smalcināšanai. Pieaugušam zirgam ir 36-40 zobi (atkarībā no dzimuma). Katrā žokļa pusē ir 6 dzerokļi un 3 griezēj zobi. Ērzeļiem ir arī ilkņi, ar kuriem tie cīnās. Zirgi savā starpā komunicē trīs veidos. Ar balsi, ar ķermeņa valodu, ar iekšējo enerģiju, un visi veidi tiek kombinēti savā starpā. Ja zirgu bars bēg no briesmām, tas pagriežas, piemēram, pa kreisi, visiem griežoties vienlaicīgi. Baru parasti vada līderis un pieņem lēmumu, kurā virzienā skriet. Pārējie bara locekļi uzticas līderim un tam seko. Komunikācija nenotiek tādā veidā, ka līderis pasaka tuvāk stāvošajam, drīz griezīsimies pa kreisi, un tas atkal nākamajam - drīz griezīsimies pa kreisi. Bars pagriežas vienlaicīgi un uzreiz kopā ar līderi.
   Galvenā valoda, ko lieto zirgi, ir ķermeņa valoda. Tā ir viņu ikdienas sazināšanās. Cilvēki vislabāk ir iemācījušies atpazīt ausu zīmes. Bieži cilvēki domā, ka zirgi guļ stāvus. Zirgi tiešām guļ stāvus, bet to gan drīzāk vajadzētu saukt par snaudu. Snaužot zirgs atbrīvo vienu no pakaļkājām, tādējādi svars tiek balstīts uz trīs kājām, bet atbrīvotā kāja tiek atpūtināta. Tā acis ir gandrīz aizvērtas. Snaudas laikā zirgs ar dzirdi labi kontrolē apkārtni, un briesmu gadījumā jau pēc dažām sekundēm var mestos bēgt auļos. Tomēr zirgi mēdz gulties arī zemē un iemigt ciešākā miegā nekā snauda, to acis miega laikā ir ciet. Zirgu dažādās sugas savā starpā var radīt pēcnācējus, bet lielākā daļa no tiem parasti ir neauglīgi. Ir zināmi šādi hibrīdie krustojumi: mūlis, kas ir krustojums starp mājas ēzeļa tēviņu un mājas zirga ķēvi. Mūļi ir ļoti iecienīti darba dzīvnieki jomās, kur ir nepieciešama izturība, labas darba spējas un drošas gaitas, piemēram, kalnos. Hinniji ir krustojums starp ēzeļmāti un mājas zirga ērzeli. Tiek uzskatīts, ka šāds krustojums ir mazāk izturīgs kā mūļi, parasti tie ir mazāki augumā un mazāk pieticīgi. Zedonks ir krustojums starp ēzeli un zebru. Zonijs - zebra ar poniju. Zebrula - zebras tēviņš ar mājas zirga ķēvi. Jebkurus krustojumus ar zebrām sauc par zebroīdiem.
  • Zirgs - svēts dzīvnieks 23 valstīs. Galvenokārt, zirgus godina tur kur bez tiem nevar iztikt, Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos.
  • Somu valodā vārdu "zirgs" ir aizvainojošs.
  • Mordovijā seno tautas tradīcijās sievietei bija tiesības braukt ar zirgu tikai uzvelkot divus svārku pārus. Lai ne apvainot pieskarties ar savu ķermeni svētam dzīvniekam, kas dažos gadījumos tika uzskatīts svarīgāks nekā sievietes.
  • Ja noliktu zirgam priekšā spaini kafijas un kakao, četrās no piecām zirgu dotu priekšroku kafijai.
    Nav skaidrs, kā zinātnieki pie tā nonāca, bet viņi apgalvo, ka zirgs var redzēt krāsainus sapņus.
  • Visizplatītākais zirga vārds pasaulē - Chu-Han. Ķīniešu zirgu ir vairāk nekā jebkur pasaulē, kā arī cilvēku-Ķīnā!!!!!!!!!!
  •  Masai ciltī ja zirgs nogalina cilvēku (kā, protams, jebkura pārnadžu dzīvniekiem, piemēram, antilopes) tad cilvēks automātiski iet uz debesīm.
  • Īsākais zirga vārds ir „ Uk”. Tā zirgus sauc nomadi Mongolijas vidienē. Garākais zirga vārds ir Peru indiāņu ciltī. „Okvila upara klamaru koalu nakla nata” kas nozīmē „plikpaurainā baltā cilvēka zirgs, kas atnācis no jūras” .
  • Jaunzēlandes zirgiem ir ūdens atvairoša spalva.
  • Ispēja cilvēkiem kas nodarbojas ar zirgiem cukura diabētu saslimst par 50% mazāka nekā citiem cilvēkiem.
  • Svahili karavīri jāja uz zirgiem sēžot ar muguru uz priekšu un skatījās pār pa plecu.
  • Zirgs ar vienādām baltām „zeķēm” uz priekšējām kājām nes nelaimi savam saimniekam, bet ja pa vienai uz priekšējās un aizmugurējās – laimi.
  • Ar zirgu sviedriem iesmērē kārpas.
  • Ir lieliska jūta un labāk par jebkuru kompasu orientējas jebkuros laika apstākļos.
  • Ir izcila dzirde, uztver tādas skaņas ko cilvēks nedzird. Viņu ausis ir sakārtotas tādā veidā ka ne tikai sadzird skaņas viļņus bet arī uzlabo to ietekmi.
  • Ļoti efektīvs viņu ierocis ir sitiens ar pakaļkāju bet tik ārkārtas situācijās pielieto.
  • Spēj redzēt visu, kas tos aplenc gan no priekšas gan aizmugures, jo leņķis gandrīz ir 360 grādi.
  • Zirgi nāvīgi baidās no bitēm, daži desmit kodieni var nogalināt zirgu.
  • Vidēji zirgs dzīvo 25 gadus, maksimālākais kas ir piefiksēts ir 62 gadi.

  • Pieminekļi ar zirgiem un ko tas nozīmē : ja jātniekam zirga abas priekšējās kājas ir gaisā, tas nozīmē, ka jātnieks miris kaujā. Ja viena kāja, tas nozīmē ka jātnieks ir miris no saņemtiem kaijā ievainojumiem. Ja zirgam visas četras kājas ir uz zemes , tas nozīmē ka jātnieks nomira dabiskā nāvē.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru